Ouderwetse appeltaart (tja, natuurlijk wél met wat aanpassingen in de vulling!)

Deze pagina was leeg.... Wat dom, ik dacht dat ik dit recept er allang had opgezet, maar onze lieve Daizy wees mij erop, dat dat niet zo was.
Dit recept voor appeltaart maakte mijn moeder al in de jaren...... (héél lang geleden!!). Aan het recept voor het deeg heb ik nooit veel gewijzigd. De inhoud van de taart wisselt nogal eens: gewoon alleen appels met kaneel en suiker, wat rozijnen erbij, wat nootjes (maarja, vaak lusten kinderen geen van beiden), wat drank, als diezelfde kinderen eenmaal het huis uit zijn, etc.
Het is allemaal helemaal niet moeilijk, het enige wat een beetje tijd vergt is het deegraster voor bovenop, maar ook dat kun je vermijden: gooi nog wat bloem+suiker+kaneel bij het deeg dat je ervoor gebruikt, verkruimel de boel tussen je vingers en strooi dát eroverheen: heb je ineens appel-kruimeltaart.
Ikzelf leg ca. 1/4e gedeelte van het deeg op wat bloem op het aanrecht, rol dat plat met de deegroller, en snij daarvan repen die ik om-en-om op de taart leg. Dat gaat meestal helemaal niet zo netjes (afhankelijk van mijn bui), maar wie maalt daarom?? Degenen die kritiek hebben, krijgen gewoon niks. Dus.
Nou, speciaal voor Daizy !!!
Ingrediënten:
Voor het deeg:
Voor de vulling:
Bereiding:
Dit recept voor appeltaart maakte mijn moeder al in de jaren...... (héél lang geleden!!). Aan het recept voor het deeg heb ik nooit veel gewijzigd. De inhoud van de taart wisselt nogal eens: gewoon alleen appels met kaneel en suiker, wat rozijnen erbij, wat nootjes (maarja, vaak lusten kinderen geen van beiden), wat drank, als diezelfde kinderen eenmaal het huis uit zijn, etc.
Het is allemaal helemaal niet moeilijk, het enige wat een beetje tijd vergt is het deegraster voor bovenop, maar ook dat kun je vermijden: gooi nog wat bloem+suiker+kaneel bij het deeg dat je ervoor gebruikt, verkruimel de boel tussen je vingers en strooi dát eroverheen: heb je ineens appel-kruimeltaart.
Ikzelf leg ca. 1/4e gedeelte van het deeg op wat bloem op het aanrecht, rol dat plat met de deegroller, en snij daarvan repen die ik om-en-om op de taart leg. Dat gaat meestal helemaal niet zo netjes (afhankelijk van mijn bui), maar wie maalt daarom?? Degenen die kritiek hebben, krijgen gewoon niks. Dus.
Nou, speciaal voor Daizy !!!
Ingrediënten:
Voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 3 theelepels bakpoeder
- 125 gram suiker
- 150 gram (koude) boter of margarine
- 1 ei
- het lekkerst is: de geraspte schil van een (biologische) citroen, maar ook lekker: wat citroen-aroma
Voor de vulling:
- 5 appels
- 5 eetlepels rozijnen
- 50 gram suiker, 3 theelepels kaneel
- en dan naar keus (hoeft dus niet) erbij doen: 2 eetlepels anijszaad, een handjevol walnoten in stukjes (of amandelen, of een ander nootje), wat amarettikoekjes, wat speculaaskruiden, 5 eetlepels amaretto-likeur.
Bereiding:
- Schil eerst de appels, snij ze in kwarten en die kwarten weer in stukjes van ongeveer 2 cm. Doe in een kom
- voeg dan de rest van de ingrediënten erbij en laat dit rustig staan in de keuken. (je kunt dit ook de dag tevoren al doen!)
- Doe dan de ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de keukenmachine en laat deze net zolang draaien tot je een bal hebt (niet ál te lang). Als je geen keukenmachine hebt, dan de boter in kleine stukjes snijden en met je vingers alles tot één bal kneden. (neemt ook niet zo heel veel tijd in beslag hoor!, maar ik ben gewoon lui...) Zet dit deeg even op een bordje in de ijskast
- beboter een springvorm van ca. 24 cm. (voor een hoge taart) en 26 cm (voor een wat lagere, maar grotere taart).
- zet de oven aan op 175 graden (ik bak een appeltaart altijd in de elektrische oven, maar het kan natuurlijk ook in een heteluchtoven: deze ietsjes lager zetten, op zo'n 155 graden).
- Neem dan het deeg uit de ijskast en pak er 3/4e gedeelte af, verdeel dit over de bodem en zijkanten van de springvorm. Ik druk het altijd zo'n 3 cm. tegen de zijkanten omhoog.
- dan - alweer naar keuze en als je het in huis hebt - : verkruimel over de bodem een handjevol (ca. 15 à 20 stuks) amarettikoekjes over de taartbodem
- Schep nu de appelvulling erop
- dan het resterende deeg behandelen zoals boven omschreven: ofwel kruimel van maken, ofwel uitrollen en een raster erop leggen. De taart wordt extra mooi als je op het raster nog wat eigeel smeert.
- In de oven zetten en in 45 minuten gaar bakken.