Aardbeientaart van biscuitbeslag
Wat zijn de aardbeien in de zomer toch lekker! Het doet mij denken aan de tomaten die in Middellandsezee-landen zo lekker zijn en hier maar de helft aan smaak hebben. Met onze aardbeien is het nét zo: op zijn lekkerst wanneer er véél zon overheen geschenen heeft! Heerlijk om aardbeienijs van te maken (ja, de kinderen komen dan gegarandeerd eten!), maar ook om een lekkere taart van te maken.
Ik zal nog een recept met brooddeeg op de site zetten (zo fijn slankmakend), maar nu eerst deze van biscuitdeeg.
Van deze word je ook niet echt dik, want er is géén boter in verwerkt (alleen wat slagroom).
Je moet wel even een tijdje mixen voor een goed resultaat, maar dan heb je ook wat. En ja, álles is werk, zei mijn moeder altijd, en daarin had ze gelijk. Als je geen zin hebt om ook maar iéts te doen, dan ga je gewoon een taartje halen! (wél stukken duurder en lang niet zo lekker natuurlijk)
Afijn.
Je hebt een springvorm van 24 of 26 cm nodig, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Ingrediënten:
Bereiding:
Eet smakelijk!!!
Ik zal nog een recept met brooddeeg op de site zetten (zo fijn slankmakend), maar nu eerst deze van biscuitdeeg.
Van deze word je ook niet echt dik, want er is géén boter in verwerkt (alleen wat slagroom).
Je moet wel even een tijdje mixen voor een goed resultaat, maar dan heb je ook wat. En ja, álles is werk, zei mijn moeder altijd, en daarin had ze gelijk. Als je geen zin hebt om ook maar iéts te doen, dan ga je gewoon een taartje halen! (wél stukken duurder en lang niet zo lekker natuurlijk)
Afijn.
Je hebt een springvorm van 24 of 26 cm nodig, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit.
Ingrediënten:
- 5 hele eieren en 1 eierdooier
- 150 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker
- 125 gram bloem
- 25 gram maizena
- een snufje zout
- een stuk of 4 eetlepels frisse jam
- 4 dl. slagroom (met 4 afgestreken eetlepels suiker)
- evtl. 20 gram amandelschaafsel
- ongeveer 2.5 ons (een halve bak) aardbeien.
Bereiding:
- Zet de oven aan op ca. 170 graden (hetelucht), elektrisch 180 graden; vet je springvorm in en bestuif hem nog met wat bloem
- Weeg je bloem en maizena af (deze mogen bij elkaar in een kommetje)
- Splits de eieren en doe de eiwitten in een kom. Zorg dat er geen fliedertje eigeel bijzit, anders kun je het schudden met stijfkloppen! Daarom moet je dit ook ei voor ei doen, en het eiwit steeds apart in de kom doen, waarin je ze dadelijk gaat mixen
- mix de eiwitten tot ze stijf zijn: éérst even loskloppen met de mixer, dan een snufje zout erbij doen, en dan mooi stijfkloppen tot je er pieken van kunt maken.
- Doe dit geklopt eiwit even in een apart schaaltje
- Doe dan de eigelen in de bak waarin je het eiwit hebt geklopt en doe er nog 1 extra eigeel bij. Voeg ook de suiker toe en de vanillesuiker en ga er nu maar even aan staan: minstens 8 minuten mixen (met dezelfde mixkloppers waarmee je het eiwit hebt geklopt; andersom kan niet hè!!: altijd éérst eiwit en daarna eigeel!!)
- Als het ei en de suiker er mooi romig uitzien kun je met mixen ophouden. Mixer kan nog niet afgevoerd worden, want je moet straks nog slagroom kloppen, dus de kloppers nu wél afwassen (doe dat dadelijk, éérst even zorgen dat de taart in de oven komt)
- Pak een grote lepel en schep het eiwit op het eigeel. Daaraan toevoegen de bloem en maizena (even door een zeef gooien hoor!). Nu met de grote lepel alles door elkaar scheppen, maar dan ook voorzichtig blijven scheppen hè: NIET ROEREN!!: steeds je lepel langs de randen halen en soms door het midden, om alles te mengen, maar het moet luchtig blijven. Het eiwit lost niet helemaal op, maar dat geeft niets.
- Het beslag nu weer (voorzichtig) in de vorm scheppen en in de oven zetten. 40 Minuten laten bakken
- Ondertussen de rommel even opruimen (of laten opruimen)
- Na 40 minuten de ovendeur op een kier zetten, de oven uitdoen en de taart zo even laten staan. Niet met deuren in de buurt gaan wapperen: even 10 minuutjes zorgen dat er geen tochtige winderigheid bij komt
- Na 10 minuten uit de oven halen, nog 10 minuten in de vorm laten staan, en dan uit de vorm halen en op een rekje verder laten afkoelen.
- intussen zou je het amandelschaafsel even in een droog koekenpannetje kunnen laten bruinen: oppassen, want het brandt sneller aan dan je denkt!
- Ook kunt je nu de slagroom met suiker stijfkloppen
- Als de taart is afgekoeld: met een broodmes doormidden snijden (blijven snijden, dus blijven bewegen met je mes, dan gaat het altijd goed).
- De bovenste helft even op een bord leggen en de onderste helft met een lepel besmeren met de jam
- De helft van de slagroom erop smeren en ongeveer een kwart van de aardbeien (schoongemaakt en doormidden gesneden).
- De bovenste helft erop terugleggen en alles bedekken met de rest van de slagroom (de zijkant doe ik altijd met een kwastje). Het amandelschaafsel erop hatseflatsen (wordt altijd een puinzooi, maarja!) en dan de rest van de aardbeien er zo artistiek verantwoordelijk mogelijk erop draperen (ben ik nooit zo goed in, maar doe je best!!).
Eet smakelijk!!!